17 Aug 2011

DAGING MASAK HITAM MANIS PEDAS

daging masak hitam manis pedas
siap di hidang
hari nie aku nk bercerita. kan saya suka bercerita   emmm hari nie aku berbuka lauk nie.. daging masak hitam manis pedas... da lame aku nak cube resepi nie.. akhirnya bulan puasa gak aku dapat makan.. nasib baik la sempurna lauk nye.. sebab waktu aku masak lauk nie aku pown berpuasa.. tapi alhamdulillah semua nya jadi dengan senpurna sedap sangat.... YAAAMIIIIIEE
nak resepi die?? emmm meh kite tengok kat bawah...heheee..





RESEPI DAGING MASAK HITAM MANIS PEDAS

bahan-bahannya
daging (ikut banyak mana korang nak)
kicap pekat
gula garam
serbut perasa
sos cili..
cili kering yang sudah di blender
bawang besar
bawang putih
bawang merah
cili masak (cili besar)
minyak masak
air
bunga cenkeh
kulit kayu manis
dan  buah pelaga


CARA CARANYA
rebus danging sampai empuk bersama kicap pekat bubuh sedikit garam dan gula. bila daging sudah empuk keluar kan dan tus kan air die..tapi air die kite simpan sebab nak buat kuah. tembuk bawang putih dan bawang merah. sampai lumat. panas kan minyak. dan goreng bawang yg kite tmbuk td.. bersama bunga cenkeh kulit kayu manis dan buah pelaga..bila da naik bau..bubuh kan cili yg sudah di blender td dan gula secubit.. gaul..sampai garing pastu masuk kan daging td..gaul lg..masuk sos cili. gaul lg..dan masuk air rebusan td.. bubuh garam dan serbuk perasa.. biarkan medidih. bila da agak kering sekit. baru masukkan bawang besar yg di potong besar-besar. dan cili besar yang di potong besar.. gaul dan biarkan sampai 2 3 minit pastu angkat... emmm sedia di hidang...












TERIMA KASIH SEBAB SUDI SINGGAH BLOG SAYE (✿◠‿◠)

No comments:


59 Fans on the page